NPO
NTR
1 februari 2011

Winnaar Journalistiek 2010: Babette Moonen
Mist, geruchten en een laag beton
Juryvoorzitter Ronald Plasterk, oud-minister OCW, reikte de hoofdprijs in de categorie journalistiek uit aan Babette Moonen van Artesis Hogeschool Antwerpen. Zij maakte een volgens de jury 'prikkelende en raadselachtige documentaire' over de onopgeloste moordzaak Doucé. Joseph Doucé was een dominee die opkwam voor seksuele minderheden en in 1990 door agenten uit zijn huis werd meegenomen. Een paar maanden later werd zijn naakte lijk teruggevonden in een bos buiten Parijs.

Winnaar Cultureel 2010: Koen de Smet
Meestal was ik klein
In de categorie cultureel kreeg Koen De Smet de hoofdprijs uitgereikt, ook al van Artesis Hogeschool Antwerpen. Hij maakte een bijzonder ego-document over een gecompliceerde broer-zus verhouding. Koen schaamt zich voor zijn gedrag van vroeger tegenover zijn geestelijk minder bedeelde zus. 'Authentiek en eigenzinnig,' aldus de jury, die behalve Ronald Plasterk bestond uit Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen, radiomaker en cabaretier Vincent Bijlo en oud-Radioprijswinnares Vinny Tailor.

Winnaar Nieuws 2009: Mijke Hurkx
Als je dit niet hebt meegemaakt

Mijke Hurkx (student aan de Fontys Hogeschool in Tilburg) interviewde de militair Jarno Versteeg, die op 19-jarige leeftijd naar Uruzgan werd uitgezonden. Een gewone Brabantse jongen vertelt over zijn ervaringen als militair in Uruzgan. Recht voor zijn raap, zonder enige terughoudendheid. In al zijn kaalheid en soberheid zegt dit interview meer over de missie van de Nederlandse militairen in Uruzgan dan menig reportage.

Winnaar Cultuur 2009: Frances Lefebure
Tot in den draai

Frances Lefebure (Koninklijk Conservatorium Antwerpen: opleiding drama) maakte een docu over een avontuurlijke jongen die een een reis door de jungle maakt en op een gegeven moment onvindbaar is. Zijn ouders houden rekening met het ergste.

Winnaar Nieuws 2008: Rudy Mackay
Welkom thuis

Door Rudy Mackay (School voor de Journalistiek, Utrecht). Een programma waarin Rudy een asielzoeker volgt, die asiel heeft gekregen na invoering van ‘de pardon regeling’.

Winnaar Cultuur 2008: Lotte Lesage
Wijn met een rietje

Lotte Lesage (Herman Teirlinck Instituut Antwerpen) maakte een programma over Jocelyne, een lichamelijk zwaar gehandicapte vrouw van 53. Ze kan haast niets zelf maar toch is ze ongelooflijk zelfstandig. Dit programma geeft een stem aan een vrouw die niet kan praten.

Winnaar Nieuws 2007: Vinny Tailor
Hosselen

Opmerkelijk portret van een hosselaar. Verslaggeefster Vinny Tailor (BNN Coolcast) loopt een dag met hem mee en vraagt hem ’t hemd van het lijf. Van alles komt voorbij; van een partij coke leveren op bestelling tot het keuren van meisjes. “Blanke meisjes leveren meer op.”

Winnaar Cultuur 2007: Sam de Bruyn
Todo sobre mi madre

Sam de Bruyn (Herman Teirlinck Instituut Antwerpen) gaat op zoek naar een onbekende Spaanse apotheker in Salamanca, vermoedelijk de grootste liefde ooit van zijn moeder. “Ik geloof niet in DE liefde van het leven. Je denkt eraan terug omdat het nooit vergaan is in sleur…”

Winnaar Publieksprijs 2006: Linde Merckpoel
Gele laarzen

Een programma van Linde Merckpoel (Herman Teirlinck Inst. Antwerpen): ‘Over mijn tante Katrien, die ik nooit heb gekend. Op haar tiende werd ze voor het ouderlijk huis door een auto omver gereden.’

Winnaar Cultuur 2006: Freek Vielen
Kinderplicht

De moeder en tantes van programmamaker Freek Vielen (Woordkunst, Herman Teirlinck Inst. Antwerpen) werden in hun jeugd misbruikt door hun vader. Zijn opa. Ze hebben nog steeds contact met hem, en verzorgen hem zelfs.

Winnaar Cultuur- en Publieksprijs 2005: Gwendolina Bastiaensen
De Poppenmoeder

Gwendolina Bastiaensen (Herman Teirlinck Instituut, Woordkunst, Antwerpen) maakte de docu over een moeder met een meervoudig persoonlijkheidssyndroom (MPS). Ze verzamelde poppen die elk één van haar verschillende persoonlijkheden vertegenwoordigden.

Winnaar 2004: Dierdre Timp
Camiel

Dierdre Timp (Hogeschool Antwerpen, Herman Teirlinck Instituut, Woordkunst) is nieuwsgierig naar haar opa, die ze alleen kende van de bezoeken aan het kerkhof waar opa en oma begraven liggen. Naast ontroerende minnaar en schrijver van zoete minnebrieven blijkt opa ook overtuigd Vlaams nationalist te zijn geweest. Bij het opruimen van de zolder wordt ver na de oorlog nog een foto van Hitler gevonden.

Winnaar Publieksprijs 2004: Elke van Mello
De Val

Een documentaire van Elke van Mello (Hogeschool Antwerpen, Herman Teirlinck Instituut, Woordkunst) over Ann; echtgenote en moeder van twee kleine kinderen. Gelukkig getrouwd, tot op 13 september 2001 het leven van Ann een dramatische wending neemt…

Winnaar 2003: Eva Moeraert
Dansen met stieren

Een reportage van Eva Moeraert (RITS Brussel) over een persoonlijke zoektocht naar ‘el duende’.

Winnaar 2002: Eva David
Water-dicht

In deze poëtisch-literaire radiovertelling gaat programmamaakster Eva David (RITS Brussel) op zoek naar verklaringen voor haar angst voor water.

Winnaar 2001: Annemie Tweepenninckx
Bits & Bytes

Een documentaire van Annemie Tweepenninckx (Hogeschool Antwerpen, afdeling Woord) over stotteren, een thema dat doorgaans op gespannen voet staat met het medium radio.

Winnaar 2000: Maurice Laparlière
Jongensdroom aan de Irislaan

Een programma van Maurice Laparlière (AJV Tilburg) over de grote droom om voetbalclub VC Vlissingen tot profclub om te vormen.

Winnaar 1999: Tom van den Oetelaar
Willem Ruis: de herinnering is springlevend

Een docu van Tom van den Oetelaar (AJV Tilburg) over het leven van de jong overleden showmaster Willem Ruis, aan de hand van interviews (o.a. met dochter Eva Ruis en producer Jos van der Valk) en archief-fragmenten.

Winnaar 1998: Frans-Jozef Willems
De Test

Frans-Jozef Willems (AJV Tilburg) ondergaat een aids-test en laat tussendoor andere jongeren aan het woord over veilig vrijen.

Winnaar 1997: Liz de Bock
De Beschuldiging

Liz de Bock (AJV Tilburg) brengt een verhaal van een van ontucht beschuldigde wethouder en voormalig docent, gezien door de ogen van zijn vrouw en dochter.

Winnaar 1996: Edwin van Laar en Jeroen Latijnhouwers
Zomergoud

Deze documentaire door Edwin van Laar en Jeroen Latijnhouwers (AJV Tilburg) heeft zowel op radio als televisie naam gemaakt. In ‘Zomergoud’ (the Guus Meeuwis-story 1) wordt de onbekende zanger Guus Meeuwis gevolgd in de zomer van ‘95 en de geboorte van de megahit ‘Het is een nacht’ geregistreerd.

Winnaar 1995: Erik Loots
Moet Erik vandaag een mutsje op?

Een documentaire van Erik Loots (Hogeschool Audio-Visuele Kunsten in Brussel) over snelheid, met als doorlopend verhaal het dodelijk ongeval van het broertje van de programmamaker.

Winnaar 1994: Marga Govaert
Saved by the bell

Een reportage van Marga Govaert (RITS Brussel) over een meisjesinternaat in Vlaanderen. Emoties worden onderdrukt, tot het moment waarop één van de meisjes zelfmoord pleegt.

Winnaar 1993: Joost Wilgenhof
Jacques Brel en de uitdaging van het leven

Joost Wilgenhof (school voor journalistiek en voorlichting, Utrecht) maakte een portret van de beroemde Vlaamse chansonnier Jacques Brel aan de hand van zijn liedjes en teksten en gesprekken met mensen die hem hebben gekend.